NÅR DE TOMME KARENE FYLLES

19.01.2023

Å krysse grensen mellom to år eller før og etter en stor familiebegivenhet, en fødsel, en barnedåp eller vigsel, kan flytte oss fra glede og forventing til ettertenksomhetens stillhet og tomhet.  Var dette alt?  Hvor ble det av de gode forsettene? Hva nå?  Det er som om kilden er tom.  Det er ikke mer å gå på.  Energien er borte. "Karene er tomme".  Noen kjenner på utbrenthet og livslede, og det kjennes som en stor byrde hvis noen sier "nå må du ta deg sammen".   En av hendelsene i Jesu liv som forfatteren av Johannes evangeliet lar stå først i sin beretning om Jesus forteller om hans tilstedeværelse i et bryllup.  Det er slutt på vinen og hans mor forsøker å fortelle at "nå er festen over, nå må vi gå hjem...så vi ikke gjør skam på vertskapet".  Fortellingen snur når Jesus byr dem fylle to kar på 600 liter hver, til randen, med vann.  Og dette vannet, blir til vin, så festen kan fortsette. Nå kan det nye livet starte!

Det er nå det starter!  Det er ved målets ende, der våre krefter er brukt opp, når nytt år har kommet og festen er over, når nyttårsforsetter blekner og minnene etter det som har vært begynner å blekne, det er nå det starter.  Det er som om denne fortellingen vil si, det er når bunnen er nådd at det starter.  Johannes av Korset, Theresa av Avilla,  Hilde Gard von Bingen eller en av vår tids mystikkere Stinnisen, forteller om "natten", som stedet der Gud virkelig er nærværende.  I "nattens mørke" er som midt i den tomme følelsen for den deprimerte, der Gud kjennes fjern og livet tomt og øde.  Nettopp i dette øyeblikk, er Guds time. Jesus selv ropte på korset "min Gud, min Gud..."  Det er øyeblikket da vi skal gjøre som Maria sa til de omkring: "Det han sier til dere skal dere gjøre".  

Det handler om å finne  kildene som veller frem.  Eller det handler om å bli funnet, la noen se og dele ditt mørke.  Kilden er ikke først og fremst i de gode dagene men i livets "ørken".  Ikke i vårens spirende krefter men skjult i januardagenes mørke.  Kjære medmenneske,  jeg ønsker deg en velsignet dag og en dråpe av velsignelse på din panne og ditt bryst.  En dråpe vin og brød.  Hilsen din prest og medvandrer Anders Leknes   

Husk at hvert enkelt menneske er uendelig verdifull og at det også gjelder deg